BISZ Központi Hitelinformációs Zártkörűen Működő Részvénytársaság

A BISZ Zrt., a Nemzeti Adó és Vámhivatallal (NAV) valamint a Magyar Nemzeti Bankkal együttműködve létrehozta Jövedeleminformációs Rendszert (JIR), amelyen keresztül elektronikus kereset kimutatások érhetők el.

Az eddig papír alapon bekért, és ezért hosszas utánajárással beszerezhető igazolás helyett lehetővé válik, akár pillanatok alatt, a hitelfelvételek többségénél elengedhetetlen dokumentum beszerzése.
Az elektronikus keresetkimutatás igénylését az a hitelfelvevő ügyfél kezdeményezheti, aki rendelkezik Ügyfélkapu hozzáféréssel. A NAV Ebev honlapján lehet indítani a szolgáltatást (2020. február 1-től kezdődően). A NAV összeállítja a munkáltatótól kapott adóbevallások alapján, 12 hónapra visszamenőleg az ügyfél jövedelem információit. Ezt néhány másodperc alatt megküldi az ügyfélnek, és ha ő egyetért, vele megjelölheti, hogy mely pénzintézetnek küldje meg a NAV, a BISZ Zrt.-n keresztül. A BISZ Zrt. szolgáltatja a Központi Hitelinformációs Rendszert is ezért a szolgáltatás infrastruktúrájának kialakítását leggazdaságosabban a BISZ Zrt. tudta megoldani. Egyébként a jövedeleminformáció természetesen a BISZ Zrt. számára is titkos és azt csak az ügyfél, és címzett hitelintézet ismerheti meg, egy egyedi jelszó segítségével.

Az új, JIR szolgáltatással nagy lépést tehetünk előre a minél teljesebb digitális banki szolgáltatások elterjedésében. Új termékek jelenhetnek meg az online módon is felvehető hitelek palettáján. Természetesen ehhez banki fejlesztésekre szükség lesz a közeljövőben. Az online hitelezés otthon a karosszékből, akár a bankfiókok zárva tartásának ideje alatt is kezdeményezhető, és ha ehhez a bank keresetkimutatást igényel az ilyenkor is elérhető lesz.

Ráadásul a magánszemély ügyfél számára a szolgáltatás díjmentes!