A Díjmentes készpénz felvételt lehetővé tévő fogyasztói Nyilatkozatok Központi Nyilvántartás (KPKNY) 2014. december 1-én elindult

A pénzforgalmi szolgáltatók több mint 3.6 millió fogyasztói nyilatkozat adatot töltettek fel a az ősfeltöltés során a KPKNY rendszer indulásáig. A BISZ Zrt elvégezte a feltöltött nyilatkozat adatok konszolidációját. ami azt jeleneti, hogy minden fogyasztó esetében ellenőrizte, hogy csak egyetlen nyilatkozata van-e, illetőleg ha valakinek több volt akkor megállapította, hogy mely az az egyetlen, amely érvényes (a legkorábbi nyilatkozat az egyetlen érvényes). Minden pénzforgalmi szolgáltatónak visszaküldte az általa feltöltött nyilatkozatok visszaigazolását, vagyis hogy érvényes, illetőleg esetleg érvénytelen-e az adott nyilatkozat. Ezen jelentés alapján a pénzforgalmi szolgáltatóknak immár lehetősége van, hogy csak az érvényes nyilatkozattal rendelkezők számára biztosítsák a díjmentes készpénzfelvételt. 
A nyilatkozatot leadott fogyasztóknak további teendőjük nincs, pénzintézetük a nyilatkozat átadását (a hónap 20-ig) követő hónaptól havi 2 alkalommal 150.000 Ft erejéig biztosítja az ingyenes készpénz-felvételi lehetőséget. Azonban lényeges hogy 2015.január 1-tól csak bankkártyával rendelkező ügyfelek vehetnek fel készpénzt ingyenesen bankjegykiadó automatából, a fiókban történő ingyenes készpénz felvételt a pénzintézet nem köteles biztosítani.
Bankváltás esetén elegendő az új bankban nyilatkozni arról, hogy ingyenes készpénzt már bankjában kíván felvenni, a KPKNY rendszer gondoskodik, arról hogy az előző nyilatkozat visszavonásra kerüljön. 

 

2014. december 01.