Díjmentes készpénzfelvételre vonatkozó nyilatkozatok Központi Nyilvántartása

Az Országgyűlés 2014.02.24-én módosította a 2009. évi LXXXV. számú Pénzforgalmi Törvényt. A módosítás rendelkezik az Egyes fizetési számlákhoz - a havi 150 eFt erejéig biztosított díjmentes készpénzfelvétel érdekében - tett fogyasztói nyilatkozatok központi nyilvántartásának (továbbiakban: Központi Nyilvántartás) létrehozásáról. A törvény a Központi Nyilvántartás kezelésére a Központi Hitelinformációs Rendszert kezelő pénzügyi vállalkozást, azaz a BISZ Központi Hitelinformációs Zártkörűen Működő Részvénytársaságot (társaságunkat) jelölte ki.

A Pénzforgalmi szolgáltatók már 2013. december 1-től fogadják ügyfeleik nyilatkozatit és 2014. február 1-től biztosítják a díjmentes készpénz felvétel lehetőségét.

Minden 16 évesnél idősebb magyar állampolgár jogosult egy általa meghatározott saját tulajdonú pénzforgalmi számláról havi maximum két alkalommal, legfeljebb összesen 150.000 Ft erejéig pénzéhez díjmenetesen hozzájutni. Aki bankkártyával rendelkezik az díjmentesen készpénzt csak ATM automatából vehet fel.

Az ügyfeleknek ügyelniük kell arra, hogy csak egy Pénzforgalmi szolgáltatónál legyen érvényes nyilatkozatuk, mert második vagy többedik helyen díjmentesen felvett készpénz felvétel költségét utólag a Pénzforgalmi szolgáltatók kiszámlázhatják. A Központi Nyilvántartás indulásától (2014. december 1-től) a Pénzforgalmi szolgáltatók ellenőrizhetik, hogy ügyfelük náluk tett nyilatkozata érvényes-e (más Pénzforgalmi szolgáltatónál nincs nyilatkozata).

A Pénzforgalmi törvény előírása szerint 2014. november 30-ig a magánszemély ügyfélnek pénzforgalmi szolgáltató váltása esetén korábbi nyilatkozatát régi szolgáltatójánál visszavonó rendelkezéssel érvénytelenítenie kell, és csak ez után nyilatkozhat új pénzforgalmi szolgáltatójánál. Ha elmulasztja a visszavonó rendelkezés benyújtását, abban az esetben az új szolgáltató jogosult lesz a készpénz felvétel költségét kiszámlázni, mivel a törvény úgy
rendelkezik, hogy 2014 december 1-éig a legkorábban tett nyilatkozat az érvényes.

A Központi Nyilvántartás indulását követően, 2014. december 1. után azonban "megfordul" a nyilatkozatok érvényességi sorrendje és mindig
az utoljára tett nyilatkozat az érvényes, visszavonó rendelkezést ekkor már nem szükséges tenni a régi szolgáltatónál.

2014. április 01.